Opleidingen

Landgoed Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd en de naastgelegen boerderij zijn rijksmonumenten in het buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen. De monumenten liggen op 17 ha grond. Het huis uit 1830, gebouwd in empirestijl, was oorspronkelijk in het bezit van de familie Colenbrander. Door het huwelijk van Henriette Engbertina Colenbrander met baron M.P.D. van Sytzama ging de eigendom over op de familie Van Sytzama. In 1921 werd het landhuis uitgebreid, waardoor een L-vormige plattegrond ontstond. Ondanks de schade door oorlog en verwaarlozing, heeft het huis een rijk interieur met veel bijzonderheden. Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom. De nieuwe eigenaar wil het kasteel en het omliggend park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat restaureren.

Erfgoedwerkplaats van het GRC

Op landgoed Reuversweerd heeft het GRC een 'Erfgoedwerkplaats'. De eigenaar geeft ons de ruimte om hier, samen met verschillende partners, bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen te verzorgen tijdens de restauratie van de verschillende gebouwen, waaronder het prachtige landhuis en de  boerderij. Op het terrein hebben we een mooie, ruime ‘schottenkeet’ neergezet voor de theoretische delen van de kennis- en opleidingsactiviteiten. Daarnaast mogen we veelvuldig gebruik maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.
Als deze restauratie klaar is, dan kunnen we de schottenkeet ´oppakken´ en bij een volgend groot project weer neerzetten. Zo blijft onze kennisoverdracht, waarbij de deelnemers vooral zelf kunnen zien en ervaren, altijd bij de tijd. Dit programma, gecombineerd met de restauratiepraktijk in het ‘kasteel’, kan een positieve rol spelen in de aanval op het gebrek aan ambachtslieden, waar de restauratiebranche nu al mee kampt. Als we niets doen, dan wordt dat probleem alleen maar groter. Het GRC doet al jaren haar uiterste best om ervoor te zorgen, dat aankomende  en huidige professionals  in de restauratiesector goed opgeleid worden of hun kennis en kunde actueel kunnen houden en versterken. De erfgoedwerkplaats is daarin een krachtig instrument. 

A. Korte, efficiente cursussen voor de drukbezette professional
Als je een ambitieuze professional bent, dan wil je graag bijblijven. Speciaal voor deze mensen organiseert het GRC op Reuversweerd korte cursussen van een ochtend of een dag, waarin de laatste kennis, instrumenten en inzichten worden gedeeld. En voor de kosten hoef je het niet te laten.

B. Activiteiten voor de voortgezette timmer- en metselopleidingen
Voor leerlingen in het MBO staat voor de tweede helft van het schooljaar een aantal uitgebreide excursies  op het programma. In een middag worden zij op hun eigen vakken efficiënt en diepgaand bijgepraat. Het programma gaat in op het beoordelen van  situaties en problemen, de benodigde materialen, het maken van een goed plan en de verschillende technieken om de restauratie op een juiste wijze aan te pakken. Afhankelijk van de samenstelling van de groepen streeft de erfgoedwerkplaats naar zoveel mogelijk maatwerk. Praktijkopdrachten versterken het leereffect daarvan.

C. Activiteiten voor basis- en middelbaar onderwijs
Voor leerlingen van groep 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs is nu een sterk ervaringsgericht programma gemaakt om kennis te maken met de restauratiepraktijk en wat daarbij allemaal komt kijken. Dat programma heeft verschillende facetten:

  1. De leerlingen krijgen een beeld van de geschiedenis van het landgoed in zijn omgeving en de gebeurtenissen tijdens de tweede Wereldoorlog.
  2. Zij krijgen ook een beeld van de restauratie zoals die nu plaatsvindt en praktische opdrachten, o.a. met betrekking tot het herstel van de kapconstructie.
  3. Ook het groene erfgoed wordt niet vergeten. Er is een opdracht in het prachtige park. Hierbij komen de elementen van de hoofdstructuur van water, paden en bomen aan de orde.  De leerlingen gaan aan de slag met boomherkenning, hoogte meten en leeftijd schatten. Op deze manier komt de plaats van de bomen in (de geschiedenis van) het park mooi naar voren.
  4. In de ‘Ankerschuur’ maken de leerlingen kennis met verduurzaming en energiebesparing bij monumenten. Hoe kun je het beste isoleren; bij een monument, een bestaand en een nieuw  gebouw?

Het gaat er bij deze activiteiten vooral om de leerlingen te laten ervaren en zelf te laten doen. Zo krijgen ze het best een idee van wat er allemaal bij komt kijken, om zo’n monument op een juiste wijze naar de toekomst te brengen. Ze worden begeleid door betrokken en goed geïnformeerde vrijwilligers, uit de omgeving van Reuversweerd, zodat ze al hun vragen snel beantwoord krijgen.

Kijk op de cursuspagina voor alle activiteiten. 

Wil je nog meer weten over de activiteiten? 
Neem contact op met Jos Nij Bijvank op 06-20407317