Cursussen/activiteiten

Mededeling over Corona.
Alle opleidingen en cursussen van het GRC gaan, met enige aanpassing, gelukkig door. Check bij de activiteit zelf welke aanpassingen gelden.
N.B. Voor de bouwsector is er de helpdesk ‘Corona, Bouw & Techniek’.
Deze helpt bij kwesties rond veilig doorwerken:
https://www.helpdeskcorona-bt.nl
Hartelijke groet, Jan Gersen – Directeur Gelders Restauratie Centrum

Herstelplan van historisch stucwerk: opname-aanpak-kosten

Wil je leren hoe je een schade aan historisch stucwerk in kaart brengt? En hoe je een herstelplan opstelt voor historisch bijzonder stucwerk? Meesterstucadoor Jan Poortvliet leert je aan de hand van de restauratie van landgoed Reuversweerd hoe je dit het beste aanpakt. Deze praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en schilderbedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, monumentenwachters, medewerkers gemeentelijke overheden en wordt georganiseerd door het Gelders Restauratie Centrum (GRC) op de erfgoedwerkplaats Reuversweerd.

Is dit iets voor jou?

In deze praktijkgerichte cursus krijg je inzicht het herstellen van historisch stucwerk op een manier die historisch juist is en technisch van hoge kwaliteit. Hierbij draait het om een goede opname, beoordeling en analyse van schade aan het stucwerk en de ondergrond. Hierbij ligt de nadruk vooral op het plafond (ornamenten, versieringen en lijsten). Vervolgens leer je een goed plan van aanpak te maken met de juiste materialen, werkwijzen en opstelling van kosten en werkzaamheden.

Wat kun je verwachten?

Bij de restauratie van bijzonder stucwerk zien we vaak schade en gebreken, waarvoor een standaard aanpak niet toereikend is. Het goed beoordelen van de situatie en de staat van het stucwerk aan muur en plafond (ornamenten, versieringen en lijsten), vraagt om goede kennis van de ondergrond, de gebruikte materialen en de voorbereidende werkzaamheden. Analyse en overleg met de opdrachtgever over de wensen/eisen kan leiden tot een goed herstelplan. Dit dient zowel kwalitatief als financieel haalbaar te zijn en aan de verwachtingen van de opdrachtgever te voldoen.

Je krijgt een praktijkgerichte inleiding door meesterstukadoor Jaap Poortvliet over de aanpak van het herstel van het zeer bijzondere stucwerk op Reuversweerd. Vervolgens gaan we de bouwplaats op om het stukwerk te bekijken in het hoofdhuis van Reuversweerd. We bestuderen daarbij een bepaald onderdeel van het stucwerk dat nog niet hersteld is. Daarna bespreken we de uitvoering van het herstel: hoe, met welke materialen en tegen welke kosten.

Docenten

Jaap Poortvliet en Ruud Derksen

Start

Donderdag 11 november van 09.00 tot 12.15 uur.

Kosten

De kosten zijn € 145,- (exclusief btw). Inclusief koffie/thee en (eenvoudige) lunch.

Meer informatie

Wil je graag een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Jos Nij Bijvank: 06 2040 7317, info@jnb-palo.nl

Aanmeldingsformulier

Herstelplan van historisch stucwerk: opname-aanpak-kosten

Voor restauratiecursussen op de Erfgoedwerkplaats op Landgoed Reuversweerd te Brummen.

Gegevens deelnemer

Gegevens voor factuur